Kuori kuivaa ihoa!
Riippumatta ihon tyypistä iho kuin iho saattaa kuivua näin talvikaudella ja antaa hieman lisähaastetta ihon hoitoon. Etenkin luontaisesti kuivan ja ohuen ihon hoito saattaa olla hankalaa ja tuskallista, koska kuiva sisäilma ja pakkanen haihduttavat kosteutta iholta pois paljon. Tärkeää on tietenkin huolehtia sisäisestä kosteudesta eli juoda tarpeeksi ja huolehtia välttämättömien rasvahappojen saannista sekä terveellisestä ruokavaliosta.
Jotta terveellisistä elämäntavoista olisi hyötyä myös iholle, ihoa tulee hoitaa mahdollisimman hyvin ettei kosteus haihdu ihon joutuessa koville ulkoisten tekijöiden takia. Ihon kosteuttaminen hyvillä tuotteilla on yksi tärkeimpiä asioita. Ihon kosteuttaminen voidaankin jakaa kahteen erilaiseen kosteuttamistapaan:
- Syväkosteutus : Ihon suurin kosteuden tarve yleensä juontuu sisäisen kosteuden tarpeesta. Yleensä ajatellaan, että mitä kuivempi iho, sitä paksumpi rasva. Tämä on kuitenkin vain puolet totuudesta, sillä yleensä paksut voiteet sisältävät vaseliinia, petrolatumia tai mineraali öljyä, mitkä kosteuttavat vain ihon pintaa muodostaen suojaavan kerroksen ihon pinnalle. Tällöin ihon syvemmät kerrokset saattavat pahimmillaan jäädä ilman kosteutta kokonaan, riippuen voiteen ominaisuuksista. Raaka-aineet kuten hyaluronihappo, butylene glucol, beta glucan, glycerin ja ethylhexylglycerin ovat aineita, jotka kosteuttavat myös ihon syvimpiä kerroksia ja sitovat kosteutta itseensä näin lisäten myös ihon kosteutta. Em aineet ovat synteettisesti valmistettuja aineita. Myös kasvikunnan tuotteissa löytyy useita aineita, joilla on mahtavia kosteuttavia ominaisuksia. Hanki laadukas seerumi, jonka incistä löydät esim. hyaluronihappoa, beta glukania, skvalaania, glyceriini ja kneties kollageenia ja sammakon rohdosputkea (Centella Asiatica, superkosteuttaja, superrauhoittava:D)
- Pintakosteutus: Ihon kosteuden tarve saattaa myös joskus johtua pintakosteuden vähäisyydestä. Olen törmännyt tähän silloin tällöin työssäni. Tämän tyyppisellä asiakkaalla on yleensä ihon hoito hyvinkin hallinnassa ja tuotteet ovat pääpiirteittäin monipuoliset ja laadukkaat, mutta esim. yövoide puuttuu. Tällöin pintakosteuttavista ja ravitsevista tuotteista saa lisäapua. Voi esimerkiksi käyttää ravitsevaa kasvoöljyä ( voi sis. tyrniöljyä, manteli- tai avokadoöljyä) illalla seerumin päälle, jos yövoide tuntuu liian kalliilta tms.
Hyvä kasvovoide pyrkii siis vastaamaan ihon kosteuden tarpeeseen monipuolisesti. Valitettavasti sitä ihmetuotetta, joka yhdestä purkista tarjoaisi kaiken ihon tarvitseman kosteuden kaikille ihotyypeille, ei ole vielä keksitty. Joten sopivien tuotteiden etsiminen ja kasvoveden, seerumin ja voiteiden käyttö on vielä tarpeellista.Kuivan ihon kosteuttavien tuotteiden ihmeitä tekevän vaikutuksen odottaminen on kuitenkin turhaa, jos ihoa ei kuori millään tavalla ennen voiteiden käyttöä. Jos iho on pitkään ilman kuorintaa, niin samean ulkonäön lisäksi voiteet eivät imeydy niin tehokkaasti kuin voisivat. Tämä johtuu siitä, että ihon pinnalle on jäänyt niin paljon kuollutta solukkoa, johon kosteuttavat tuotteet ikään kuin ”jäävät kiinni” ja varsinainen elävä solukko jää ilman kosteutta. Siksi ammattilaiset suosittelevat kuorintaa säännöllisin väliajoin ja kosmetologilla kuorinta kuuluu yleensä tavalla tai toisella hoitoon mukaan.
Kuorintatuotteet on hyvä valita oman ihotyypin mukaisesti. Paksummalle iholle sopii raekuorinta ja ohuemmalle tai vähän herkemmälle iholle sopii entsymaattinen kuorinta, joka ei sisällä rakeita vaan kuoriva ominaisuus perustuu raaka-aineiden kuorivaan ominaisuuteen. Ja rakeita välttämättä tarvitse ollakaan, jotta kuorinta on tehokas. On hyvä muistaa, että vartalolle tarkoitettu kuorinta ei yleensä sovi kasvoille.