Lisää kosteutta epäpuhtaalle iholle

Kosteutta lisää epäpuhtaalle iholle!

Silloin tällöin kuulen asiakkaan suusta: ” En käytä juurikaan voiteita, koska olen yrittänyt kuivattaa ihoa, sillä se rasvoittuu päivän aikana niin kovasti” tai ”Mikä tuote vähentäisi ihoni rasvaisuutta?”. Vastaukseni viimeisimpään on: Hyvä kosteusvoide!

Kaikki ihotyypit tarvitsevat kosteutta, tai toisin sanoen kosteuden tarve iholla ei johdu niinkään ihotyypistä vaan se on yksi tärkeimpiä asioita, mitä iho kuin iho tarvitsee. Rasvainen ja epäpuhdas iho voi rasvoittua päivän aikana hyvinkin reippaasti, mikä näkyy öljymäisyytenä ihon pinnalla. Luonnollisesti sitä ajattelee, että kuinka rasvaisuutta saisi vähennettyä. Akne iholla on yleensä finnejä ja mustapäitä ja rasvainen akneiho on ongelmallinen, koska siihen ei ole nopea ratkaisua, millä tilanteen saisi rauhoitettua. Tässä kohtaa voi hakeutua ihonpuhdistukseen tai ihotautilääkärille, joka arvioi tilannetta. Hormonaaliseen akneen voi saada apua hormonaalisista valmisteista tai kuuriluontoisesta antibiootista.

Samalla on hyvä pohtia omia ihon hoitotapoja ja hoitotuotteita. Vältteleekö voiteita ja onko puhdistaminen liian rajua tai tehdäänkö esim. liian kuorivilla tuotteilla? On hyvä puhdistaa epäpuhdas iho huolellisesti, ensin meikki puhdistetaan meikinpoistoon tarkoitetulla tuotteella, jonka jälkeen kasvot puhdistetaan puhdistusvaahdolla, emulsiolla tai pastella. Vaikka markkinoilla myydään kuorivia puhdistusemulsioita, on viisasta valita suhteellisen hellävarainen mutta tehokas putsari. Putsari voi olla vaahto-tai paste tyyppinen, mutta kuorivia rakeita ihon jokapäiväiseen puhdistamiseen ei tarvita. Varsinaisen kuorinnan voi tehdä 1 krt/ 1-2 viikon sisällä. Tehokkaita ainesosia putsarissa ovat: Myristiinihappo ja Lauriinihappo. Myristiinihappo puhdistaa, kosteuttaa ja parantaa ihon rakennetta. Lauriinihappo puhdistaa ja hillitsee mikrobien ja virusten toimintaa iholla. Muita hyviä ainesosia ovat esim. beetaglukaani, joka stimuloi kollageenisynteesiä ja rauhoittaa ja tasoittaa ihoa ja Kamomilla, joka rauhoittaa ihoa. 

Putsarin lisäksi on hyvä käyttää kasvovettä tai hoitovettä. Ei niinkään puhdistuksen vuoksi, vaan esikosteuttamaan ihoa ennen voidetta. Hyvät kasvovedet sisältävät kosteuttavia ainesosia mm.hyaluronihappoa ja rauhoittavia aineita mm. beetaglukaani ja kamomilla.

Epäpuhtaan ihon ehkä puhdistamisen rinnalla yhtä tärkeä asia on kosteus. Jos epäpuhdas iho ei saa tarpeeksi kosteutta, niin ihon pinta kuivuu, jolloin iho luonnollisesti yrittää itse rasvoittumalla tuottaa iholle sen tarvitsemaa kosteutta ja suojaa. Tämän takia ihon ”kuivattaminen” ei ole hyödyllistä ja johtaa pahempiin ongelmiin. Pintakuiva iho on kireä ja huokoset eivät toimi tällöin kunnolla. Iho erittää talia, joka ei pääse ihon pinnalle, jos pinta on kuiva ja kireä. Tällöin se kertyy huokoseen aiheuttaen finnin.

Epäpuhtaan ihon voide on syytä valita huolella, sillä vaikka epäpuhdas iho tarvitseekin kosteutta, kosteuden on oltava oikeanlaista. Esim. vaseliinia sisältävät tuotteet saattavat tukkia ihoa, koska jäävät lähinnä vaikuttamaan ihon pintaan. Siksi tuotteen on hyvä olla syväkosteuttava sisältäen mm.hyaluronihappoa, joka tarpeeksi pienimolekyylisenä pääsee vaikuttamaan ihon syvimpiin kerroksiin näin kosteutten ihoa sisältä päin.

Ihon kasvutekijöihin vaikuttavia aineita sanotaan EGF: ksi ( Epidermal Growth factor), joka tukee ihokudoksen uusiutumista. Akne ihoon jää helposti arpia, ja ihon uudistuminen on tällöin tärkeässä asemassa. EGF hoitaa paitsi ikääntyvää, myös aknetaipuvaista ihoa. Kun ihosta hoidetaan bakteeritulehdusta aktiivisilla raaka-aineilla (bentsoyyliperoksidi, rikki, salisyylihappo, retinoli tai resorsinoli), iho rikkoutuu alhaaltapäin. Siksi EGF sopii erinomaisesti myös aknehoitotuotteiden raaka-aineeksi. Tuotteen tehoon vaikuttaa kasvutekijöiden määrän ohella se, minkä raaka-aineiden kanssa niitä on yhdistetty. Erilaisilla raaka-ainesekoituksilla voiteissa tai seerumeissa voidaan saavuttaa tehokas hoitovaikutus eri ihotyypeille. Rasvaiselle tai akneen taipuvaiselle iholle, voidaan suositella kasvutekijägeeliä päivittäiseksi kosteus- ja
suojavoiteeksi, koska se imeytyy nopeasti ja auttaa korjaamaan vaurioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *