Blogi

Tällä sivulla on asiaa ihon hoitoon, hyvinvointiin, kauneuteen ja terveyteen liittyen. Blogin tarkoitus on herättää ajatuksia esim. ihon hoitoon liittyen, ja on täten vain yhden hoitolan näkemys kirjoitetuista asioista.

Kosteutta lisää epäpuhtaalle iholle!

Silloin tällöin kuulen asiakkaan suusta: ” En käytä juurikaan voiteita, koska olen yrittänyt kuivattaa ihoa, sillä se rasvoittuu päivän aikana niin kovasti” tai ”Mikä tuote vähentäisi ihoni rasvaisuutta?”. Vastaukseni viimeisimpään on: Hyvä kosteusvoide!

Kaikki ihotyypit tarvitsevat kosteutta, tai toisin sanoen kosteuden tarve iholla ei johdu niinkään ihotyypistä vaan se on yksi tärkeimpiä asioita, mitä iho kuin iho tarvitsee. Rasvainen ja epäpuhdas iho voi rasvoittua päivän aikana hyvinkin reippaasti, mikä näkyy öljymäisyytenä ihon pinnalla. Luonnollisesti sitä ajattelee, että kuinka rasvaisuutta saisi vähennettyä. Akne iholla on yleensä finnejä ja mustapäitä ja rasvainen akneiho on ongelmallinen, koska siihen ei ole nopea ratkaisua, millä tilanteen saisi rauhoitettua. Tässä kohtaa voi hakeutua ihonpuhdistukseen tai ihotautilääkärille, joka arvioi tilannetta. Hormonaaliseen akneen voi saada apua hormonaalisista valmisteista tai kuuriluontoisesta antibiootista.

Samalla on hyvä pohtia omia ihon hoitotapoja ja hoitotuotteita. Vältteleekö voiteita ja onko puhdistaminen liian rajua tai tehdäänkö esim. liian kuorivilla tuotteilla? On hyvä puhdistaa epäpuhdas iho huolellisesti, ensin meikki puhdistetaan meikinpoistoon tarkoitetulla tuotteella, jonka jälkeen kasvot puhdistetaan puhdistusvaahdolla, emulsiolla tai pastella. Vaikka markkinoilla myydään kuorivia puhdistusemulsioita, on viisasta valita suhteellisen hellävarainen mutta tehokas putsari. Putsari voi olla vaahto-tai paste tyyppinen, mutta kuorivia rakeita ihon jokapäiväiseen puhdistamiseen ei tarvita. Varsinaisen kuorinnan voi tehdä 1 krt/ 1-2 viikon sisällä. Tehokkaita ainesosia putsarissa ovat: Myristiinihappo ja Lauriinihappo. Myristiinihappo puhdistaa, kosteuttaa ja parantaa ihon rakennetta. Lauriinihappo puhdistaa ja hillitsee mikrobien ja virusten toimintaa iholla. Muita hyviä ainesosia ovat esim. beetaglukaani, joka stimuloi kollageenisynteesiä ja rauhoittaa ja tasoittaa ihoa ja Kamomilla, joka rauhoittaa ihoa. 

Putsarin lisäksi on hyvä käyttää kasvovettä tai hoitovettä. Ei niinkään puhdistuksen vuoksi, vaan esikosteuttamaan ihoa ennen voidetta. Hyvät kasvovedet sisältävät kosteuttavia ainesosia mm.hyaluronihappoa ja rauhoittavia aineita mm. beetaglukaani ja kamomilla.

Epäpuhtaan ihon ehkä puhdistamisen rinnalla yhtä tärkeä asia on kosteus. Jos epäpuhdas iho ei saa tarpeeksi kosteutta, niin ihon pinta kuivuu, jolloin iho luonnollisesti yrittää itse rasvoittumalla tuottaa iholle sen tarvitsemaa kosteutta ja suojaa. Tämän takia ihon ”kuivattaminen” ei ole hyödyllistä ja johtaa pahempiin ongelmiin. Pintakuiva iho on kireä ja huokoset eivät toimi tällöin kunnolla. Iho erittää talia, joka ei pääse ihon pinnalle, jos pinta on kuiva ja kireä. Tällöin se kertyy huokoseen aiheuttaen finnin.

Epäpuhtaan ihon voide on syytä valita huolella, sillä vaikka epäpuhdas iho tarvitseekin kosteutta, kosteuden on oltava oikeanlaista. Esim. vaseliinia sisältävät tuotteet saattavat tukkia ihoa, koska jäävät lähinnä vaikuttamaan ihon pintaan. Siksi tuotteen on hyvä olla syväkosteuttava sisältäen mm.hyaluronihappoa, joka tarpeeksi pienimolekyylisenä pääsee vaikuttamaan ihon syvimpiin kerroksiin näin kosteutten ihoa sisältä päin.

Ihon kasvutekijöihin vaikuttavia aineita sanotaan EGF: ksi ( Epidermal Growth factor), joka tukee ihokudoksen uusiutumista. Akne ihoon jää helposti arpia, ja ihon uudistuminen on tällöin tärkeässä asemassa. EGF hoitaa paitsi ikääntyvää, myös aknetaipuvaista ihoa. Kun ihosta hoidetaan bakteeritulehdusta aktiivisilla raaka-aineilla (bentsoyyliperoksidi, rikki, salisyylihappo, retinoli tai resorsinoli), iho rikkoutuu alhaaltapäin. Siksi EGF sopii erinomaisesti myös aknehoitotuotteiden raaka-aineeksi. Tuotteen tehoon vaikuttaa kasvutekijöiden määrän ohella se, minkä raaka-aineiden kanssa niitä on yhdistetty. Erilaisilla raaka-ainesekoituksilla voiteissa tai seerumeissa voidaan saavuttaa tehokas hoitovaikutus eri ihotyypeille. Rasvaiselle tai akneen taipuvaiselle iholle, voidaan suositella kasvutekijägeeliä päivittäiseksi kosteus- ja
suojavoiteeksi, koska se imeytyy nopeasti ja auttaa korjaamaan vaurioita.

Kuori kuivaa ihoa!

Riippumatta ihon tyypistä iho kuin iho saattaa kuivua näin talvikaudella ja antaa hieman lisähaastetta ihon hoitoon. Etenkin luontaisesti kuivan ja ohuen ihon hoito saattaa olla hankalaa ja tuskallista, koska kuiva sisäilma ja pakkanen haihduttavat kosteutta iholta pois paljon. Tärkeää on tietenkin huolehtia sisäisestä kosteudesta eli juoda tarpeeksi ja huolehtia välttämättömien rasvahappojen saannista sekä terveellisestä ruokavaliosta.
Jotta terveellisistä elämäntavoista olisi hyötyä myös iholle, ihoa tulee hoitaa mahdollisimman hyvin ettei kosteus haihdu ihon joutuessa koville ulkoisten tekijöiden takia. Ihon kosteuttaminen hyvillä tuotteilla on yksi tärkeimpiä asioita. Ihon kosteuttaminen voidaankin jakaa kahteen erilaiseen kosteuttamistapaan:

  1. Syväkosteutus : Ihon suurin kosteuden tarve yleensä juontuu sisäisen kosteuden tarpeesta. Yleensä ajatellaan, että mitä kuivempi iho, sitä paksumpi rasva. Tämä on kuitenkin vain puolet totuudesta, sillä yleensä paksut voiteet sisältävät vaseliinia, petrolatumia tai mineraali öljyä, mitkä kosteuttavat vain ihon pintaa muodostaen suojaavan kerroksen ihon pinnalle. Tällöin ihon syvemmät kerrokset saattavat pahimmillaan jäädä ilman kosteutta kokonaan, riippuen voiteen ominaisuuksista. Raaka-aineet kuten hyaluronihappo, butylene glucol, beta glucan, glycerin ja ethylhexylglycerin ovat aineita, jotka kosteuttavat myös ihon syvimpiä kerroksia ja sitovat kosteutta itseensä näin lisäten myös ihon kosteutta. Em aineet ovat synteettisesti valmistettuja aineita. Myös kasvikunnan tuotteissa löytyy useita aineita, joilla on mahtavia kosteuttavia ominaisuksia. Hanki laadukas seerumi, jonka incistä löydät esim. hyaluronihappoa, beta glukania, skvalaania, glyceriini ja kneties kollageenia ja sammakon rohdosputkea (Centella Asiatica, superkosteuttaja, superrauhoittava:D)
  2.  Pintakosteutus: Ihon kosteuden tarve saattaa myös joskus johtua pintakosteuden vähäisyydestä. Olen törmännyt tähän silloin tällöin työssäni. Tämän tyyppisellä asiakkaalla on yleensä ihon hoito hyvinkin hallinnassa ja tuotteet ovat pääpiirteittäin monipuoliset ja laadukkaat, mutta esim. yövoide puuttuu. Tällöin pintakosteuttavista ja ravitsevista tuotteista saa lisäapua. Voi esimerkiksi käyttää ravitsevaa kasvoöljyä ( voi sis. tyrniöljyä, manteli- tai avokadoöljyä)  illalla seerumin päälle, jos yövoide tuntuu liian kalliilta tms.
    Hyvä kasvovoide pyrkii siis vastaamaan ihon kosteuden tarpeeseen monipuolisesti. Valitettavasti sitä ihmetuotetta, joka yhdestä purkista tarjoaisi kaiken ihon tarvitseman kosteuden kaikille ihotyypeille, ei ole vielä keksitty. Joten sopivien tuotteiden etsiminen ja kasvoveden, seerumin ja voiteiden käyttö on vielä tarpeellista.Kuivan ihon kosteuttavien tuotteiden ihmeitä tekevän vaikutuksen odottaminen on kuitenkin turhaa, jos ihoa ei kuori millään tavalla ennen voiteiden käyttöä. Jos iho on pitkään ilman kuorintaa, niin samean ulkonäön lisäksi voiteet eivät imeydy niin tehokkaasti kuin voisivat. Tämä johtuu siitä, että ihon pinnalle on jäänyt niin paljon kuollutta solukkoa, johon kosteuttavat tuotteet ikään kuin ”jäävät kiinni” ja varsinainen elävä solukko jää ilman kosteutta. Siksi ammattilaiset suosittelevat kuorintaa säännöllisin väliajoin ja kosmetologilla kuorinta kuuluu yleensä tavalla tai toisella hoitoon mukaan.
    Kuorintatuotteet on hyvä valita oman ihotyypin mukaisesti. Paksummalle iholle sopii raekuorinta ja ohuemmalle tai vähän herkemmälle iholle sopii entsymaattinen kuorinta, joka ei sisällä rakeita vaan kuoriva ominaisuus perustuu raaka-aineiden kuorivaan ominaisuuteen. Ja rakeita välttämättä tarvitse ollakaan, jotta kuorinta on tehokas. On hyvä muistaa, että vartalolle tarkoitettu kuorinta ei yleensä sovi kasvoille.